Środki wypiekowe uniwersalne, średnioskoncentrowane.
To cała gama środków wypełniająca lukę w dawkowaniu od 0.2 do 0.5%. Oszczędne, uniwersalne (do chlebów mieszanych i pieczywa drobnego) preparaty poprawiające jakość i wartość wypiekową wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Sprawdzają się zarówno w niewielkich piekarniach jak i w przemysłowej produkcji pieczywa. Korzystnie oddziałują na ciasta zawierające tłuszcz i ciasta z mąki ze zbóż nieco porośniętych (podsuszają pieczywo). Niezastąpione są w przypadku „ciężkich warunków” technicznych w piekarni (takich jak brak garowni, słabe zaparowanie pieca itp.), Gwarantują poprawę wydajności ciasta i jakości wypieków. Poszczególne produkty w ramach tej grupy różnią się składem, sposobem działania na ciasto, dawkowaniem i ceną.
Jack
Charakteryzuje się dużą wydajnością. Zalecane proporcje składników przy jego stosowaniu to 55 l wody na 100 kg mąki.
Dakel
dawkowanie: 0.3-0.5 %
pakowanie: worki 25 kg
Cetus
dawkowanie: 0.4 - 0.6 %
pakowanie: worki 25 kg
Nadir
dawkowanie: od 0,5%
pakowanie: worki 25 kg